Så blev det tid til babytøj

Denne artikel har vi glædet os til at skrive og dele med jer. Babytøj er et fantastisk univers, der har meget spændende at byde på. Samtidig er dette også en jungle hvor mange nybagte forældre farer vild, og kommer til at spilde mange penge på fejlkøb.

At finde det helt rigtige babytøj til dit barn kan være en stor og tidskrævende udfordring. Der er mange forskellige muligheder, og det kan være svært at vælge det bedste. Skal det være økologisk, praktisk, nuttet, holdbart, vandtæt, vindtæt, allergi venligt, åndbart, et særligt materiale, varmt, koldt? Og så videre og så videre og så videre

I denne artikel vil vi med glæde og begejstring guide dig igennem junglen, så du kan finde det perfekte babytøj til din lille guldklump, der passer perfekt til jeres behov, lommebog og ønsker.

Nedenunder har vi samlet nogle af de bedste tips til at finde det helt rigtige babytøj, så du kan føle dig sikker på, at dit barn er stilfuldt klædt på, uden at gå på kompromis med komforten.

Sæt dig godt til rette, smæk benene op, nyd en god kop kaffe/the og glæd dig over at vi med glæde har lavet arbejde så du slipper for det og i stedet for kan bruge din tid på din baby eller få slappet godt af så du er klar til baby kommer.

Rigtig god læselyst fra os på redaktionen “Tid til baby”.

Vi starter med 6 korte Facts for at finde det bedste babytøj:

  1. Babytøj skal være lavet af et åndbart og luftigt materiale, så barnet kan bevare en behagelig temperatur.
  2. Babytøj skal være lavet af bløde materialer, der ikke irriterer eller kradser barnets hud.
  3. Babytøj skal være let at tage af og på, så det er nemt at skifte og komme til bleen.
  4. Babytøj skal være let at vedligeholde, så det kan vaskes og tørres uden problemer.
  5. Babytøj skal være sikkert, så det ikke indeholder skadelige stoffer eller kemikalier.
  6. Babytøj skal være stilfuldt og moderne, og gerne afspejle barnets personlighed.

Nu vil vi guide dig grundigt igennem de vigtigste punkter i processen til at finde det bedste babytøj:

Bedste KOMFORT + BEVÆGELIGHED til baby!

Dette er det første og vigtigste punkt når du skal finde det helt perfekte babytøj. En baby er i konstant udvikling, og derfor skal tøjet du giver guldklumpen på, fremfor alt, ikke begrænse din babys bevægelighed. Det skal være en behagelig oplevelse at være på opdagelsesrejse i den nye, store verden det lille menneske nu er født ind i.

Det er vigtigt at vælge materialer, der er bløde og behagelige at have på. Rent praktisk er det også en god ide at vælge tøj, der er let at tage af og på, så du ikke skal bruge for meget tid på at klæde dit barn på, da dette, for mange små, ikke er favoritøjeblikket. Let aftageligt tøj er også en kæmpe fordel når der sker uheld, der til tider kræver skift fra top til tå.

Når du vælger babytøj, er det også vigtigt at tænke på sikkerhed. Det er en god ide at vælge tøj, der ikke er for stramt, så dit barn kan bevæge sig frit. Det er også en god ide at vælge tøj, der ikke har små dele, der kan falde af og skabe en risiko for kvælning hvis den lille putter det i munden og sluger det. Babyer kommer også i en fase hvor alt skal i munden/ den orale fase. Her er det især vigtigt at undgå lange snore med plastik dele der kan tygges af og forårsage kvælning.

Komfort hænger også i høj grad sammen med temperatur. Det er vigtigt at den lille hverken fryser eller sveder. Temperatur er alfa og omega hos den lille ny, der stadigvæk ikke selv kan regulere sin kropstemperatur. Vi vil derfor anbefale dig at læse næste afsnit med omhu.

Optimal temperaturregulering til baby!

Det er hverken rart at svede eller fryse, især ikke når man er et lille menneske med store følelser, men ingen ord. Her er det jer forældre der har det fulde ansvar for at kunne mærke om baby har det for varmt eller for koldt. Dette er et stort og livsvigtigt ansvar. Overophedning er både voldsomt ubehageligt for baby, og kan i værste tilfælde medføre vuggedød.

Den normale kropstemperatur hos alle mennesker, også små nyfødte babyer, er 37°. Babyen kan i den første tid kun regulere sin egen kropstemperatur i en lille grad. Dette skyldes at babys temperaturregulering er umoden ved fødsel, og under udvikling de første måneder. I hjernens center sidder ” termostaten”, der sørger for en nærmest konstant kropstemperatur. Når dette center ikke er færdig udviklet vil det betyde at baby ikke selv kan komme af med varmen, når det er for varmt, eller nedsætte varme afgivelsen når kropstemperaturen falder.

En god tommelfingerregel er at mærke din lille baby i nakken, lige under tøjet , eller på brystet, lige under tøjet. Især i starten hvor du og baby skal lære hinanden at kende, vil det være en god ide at gøre dette nogle gange under søvnen. Nakken/brystet må ikke være kold, men heller ikke svedig. Den skal være tør og tilpas varm.

Det er ikke muligt at vurdere din nyfødte babys kropstemperatur ved at mærke på panden. Du vil hellere ikke kunne vurdere babys kropstemperatur ved at mærke på hænder og fødder. Disse kan både være lidt blålige og køligere end resten af kroppen. Dette er helt normalt, og skyldes at blodtilførslen rundt i den lille krop hellere ikke er optimal endnu. I starten vil kroppen derfor automatisk sikre at hjernen og de vigtigste organer får nok ilt og næringsstoffer, og derefter de ydre kropsdele, der kan nøjes med mindre uden at tage skade. Du skal selvfølgelig alivel reagere hvis baby er meget kold.

Er din babys nakke kold, så giver du ekstra tøj på, et lille tæppe eller pakker dynen godt omkring den lille krop. Efter lidt tid tager du en ny status opdatering. Er baby svedig og varm skal der fjernes noget tøj eller tæppe. Evt. kan du  skifte dynen ud med et tæppe eller du åbner op omkring dynen så baby får lidt luft.

Babyer kan godt lide at ligge nøgne på dig og dette vil den lille guldklump selvfølgelig også gøre helt naturligt når han/ hun skal bades eller pusles. Vær her særligt opmærksom på at mærke på den lille at han/ hun ikke mærkes kold. Hold en behagelig inde temperatur således at din baby ikke bruger unødig energi ( mad) på at svinge imellem at blive kølet ned og skulle varmes op. Den energi er vigtig at gemme til vækst og udvikling.

Hvis du er bange for at din lille ny fryser om natten, er det en rigtig dårlig ide at give hue på. Det kan igen øge risikoen for overophedning og i værste fald vuggedød. Husk på at det er helt normalt at baby har let kolde fødder og hænder under nattesøvnen. Det betyder ikke at den lille fryser. Mærk efter i nakken hvis du er i tvivl. Mærkes baby kold så start med at pakke dynen godt omkring den lille krop. Undgå løse tæpper, stofbleer og andet som babyen kan vikle sig ind i.

Nogle gode tommelfingerregler til babyer der tager deres daglige sove pauser ude i barnevognen er:

– Stil ikke baby udenfor i barnevognen hvis det er koldere end 10 grader.
– Sørg for at barnevognen står i læ for vind og regn og i skygge på en solrig dag. Brug evt. et regnslag for at skærme imod regn og et fluenet på den solrige dag til at holde insekterne ude.
– Put ikke din baby ud i barnevognen hvis han/ hun har feber.
– Hold katten væk fra barnevognen!!
– Tjek jævnligt din babys nakke temperatur.

Bedste påklædning til baby!

Vi håber at du ved at læse ovenstående afsnit er blevet klogere på hvorfor tøjet ikke kun skal være sødt og nuttet, men også er utrolig vigtigt at tænke på ift. komfort og temperatur regulering. Nu vil vi give dig en grundigere vejledning i den bedste påklædning afhængig af temperatur og vejrforhold.

Som udgangspunkt skal tøjet dække hele din babys krop, med undtagelse af hoved og hænder. Dette er især vigtigt at være opmærksom på hos den helt nyfødte baby. Undtagelsesvis kan være på en meget varm sommerdag, hvor det kan være nødvendigt at give baby lidt ekstra luft på arme og ben.

Det inderste lag tøj skal sidde kropsnært. Vær især opmærksom på dette når kulden melder sig. Tøj der sidder løst gør det svært for baby at holde på varmen. Dette er et fint tøjvalg på en meget varm sommerdag, men ikke når vejret er koldt, eller på en kølig sommerdag i Danmark.

Når du giver babytøj på så tænk i to-lag. En bodystocking under, og en trøje eller vest over. Det øverste lag tøj afhænger af om du har valgt en krops nær langærmet eller kortærmet bodystocking inderst. Husk at arme og ben skal være dækket med tøj.

Flere lag tøj isolerer bedre end et lag tøj. Udover dette har du mulighed for at tage et lag tøj af eller på hvis baby får det for varmt eller koldt.

De fleste små babyer vil fint kunne holde varmen i helt almindeligt bomuldstøj. Uld er også et fantastisk materiale, da det har den egenskab at det absorberer sved, er åndbart og temperaturregulerende. Uld kan bruges året rundt.

Vi anbefaler at styre udenom de ellers meget søde, plyssede dragter. Disse kan hurtigt overophede din lille baby, da baby store dele af tiden ligger kropsnært hos dig eller under sin dyne og sover og får masser af varme på denne måde.

Ønsker du at bære din baby i bæresele eller slynge så vær særlig opmærksom på de kropsdele der ikke er tæt på dig og din kropstemperatur. Herunder hænder, ben, fødder, ryg og hoved.

Når baby skal med udenfor er det en fordel at investere i samme tykkelse dragter, i åndbart materiale. Dette vil hjælpe det lille menneske til at holde en nogenlunde konstant temperatur.  Husk at det altid er koldere for baby at være udenfor, end det er for dig, da baby ikke er i bevægelse. Tjek temperaturen, vind og vejret inden du vælger tøj.

Udenfor er det vigtigt at give baby en hue på, både sommer og vinter. Babys små øre er sarte for træk, der både er ubehagelig og kan give mellemørebetændelse. Udover dette hjælper huen til at holde på kropstemperaturen. En hue kan fåes i alle mulige materialer og udformninger, alt efter vind og vejr.

Hav altid et tæppe eller en tyk trøje med på tur. Dette bliver du glad for, da det danske vejr er meget omskifteligt.

Vær opmærksom på at der kan komme kulde nedefra og op i barnevognen. Mærk derfor også baby på den del af kroppen der vender ned mod madrassen. Er baby for kold kan dette løses ved at lægge et lammeskind i bunden af barnevognen under madrassen. Dette kan også hjælpe hvis du oplever at din baby gentagne gange bliver syg.

Om sommeren er det mange gange de modsatte udfordringer der melder sig nede i barnevognen. Der bliver hurtigt for varmt på en solrig dag. Undgå derfor direkte sollys, stofbleer foran barnevognsåbningen og så vidt muligt insektnet, der øger temperaturen i barnevognen markant. På de varmeste dage kan det være tilstrækkeligt at putte det lille menneske ud, kun iført body stocking og en sommerdyne over. Vær særlig opmærksom på at tjekke babys temperatur jævnligt når solen bager, og der er vindstille.

Bedste materiale til babytøj!

Mange gange vil du støde på ordet” naturmateriale” og “økologisk materiale” når vi taler babytøj. Vi vil nu forklare disse to begreber nærmere.

Økologisk materiale:

Når et materiale er økologisk betyder det først og fremmest at fremdyrkningen af f. eks bomuld er meget mere bæredygtig og sundere både for jorden, miljøet og de mennesker der dyrker den.

Der undgås i økologisk dyrkning at benytte sig af store mængder giftige sprøjtemidler, med henblik på at maksimere udbyttet. I stedet for sprøjtemidler gives der undervisning og oplæring i hvordan landmændene kan bruge naturlige, lokale materialer til kompost. Denne viden gør det muligt at forbedre jord kvaliteten og opretholde denne således at udbyttet øges betragteligt, men samtidig helt naturligt.

Dette betyder også, i dyrkning af bomuld, at man kan spare på vandet, da jordens evne til at holde på vandet også forbedres væsentligt.

Køber du økologisk uld betyder dette at uldgarnet stammer fra får, der ikke har været i kontakt med skadelige kemikalier, og samtidig er sikret en god dyrevelfærd. Udover dette kan du kigge efter om uldtøjet er GOTS certificeret. Dette indebærer at indfarvning, spinding mv. bliver foretaget bæredygtigt. Udover dette er der gode arbejdsforhold i produktionen uden skadelige kemikalier.

Strikker du babytøj med økologisk uld eller bomuldsgarn kan du føle dig sikker på at du undgår kemikalier i garnet. Dette betyder at tøjet er mere nænsomt mod huden til den nyfødte lille baby. Du er dermed med til at skåne miljøet og samtidig bevare sundheden til den baby du strikker til.

EU-blomsten og svanemærket

Disse to mærker gør det lettere for dig som forbruger at vælge bæredygtige produkter og er et symbol til dig, som forbruger, på at alt er kontrolsikret ved det tøj du køber. Dette indebærer at alle leverandører lever op til alle krav, at der kun er godkendte indholdsstoffer i tøjet osv. Hvis producenterne ikke opfylder de krav der stilles til babytøjet, vil de ikke kunne få certificeret deres babytøj med disse mærker.

EU-blomsten bliver også kaldt “Ecolabel”. Begge mærker er anerkendt og genkendt i Danmark, resten af Norden og hele Europa. Formålet med mærkerne er at mindske den samlede miljøbelastning fra forbrug og produktion. Mærkerne er administreret af “Miljømærkning Danmark”.

Det mest udbredte og kendte mærke her hjemme er “svanemærket”. Dette skyldes at det er det mest genkendelige blandt forbrugerne, og derfor det mest brugte i Danmark og Norden. På tøj der sælges i hele Europa, er det EU-blomsten der er mest brugt.

De to mærker bliver certificeret efter at have kigget på hele produktets livscyklus fra de er råvarer, der endnu ikke er sat sammen til det endelige produkt, hen over brugen af produktet og til sidst bortskaffelsen.

De krav der stilles for at opnå certificering er mange, men vi deler dem ind under tre hovedgrupper:

  1. Miljø
    Under dette punkt er fokus på at passe på vores natur, dyreliv og hele miljøet. Det er her under vigtigt at indholdsstofferne, både i produktet og under fremstillingen af produktet, er forsvarlige og ikke ledes ud i naturen. Der bliver stillet krav til at der ikke skal bruges unødige ressourcer på noget der kan klares med færre ressourcer eller mindre forurenende.
  2. Mennesker
    Under dette punkt er fokus på arbejdsforholdene for de mennesker der står i produktionen af produktet. Her stilles der krav til at der bruges så få sundhedsskadelige materialer, som muligt, i produktionen. Mærket har også fokus på at begrænse børnearbejde. I det hele taget er der her fokus på at sikre ordentlige forhold for alle de mennesker der er i kontakt med produktet, og sikre disse ordentlige forhold, både i produktionen og forbruget.
  3. Klima
    Under dette punkt er der fokus på at holde udledning af drivhusgasserne nede på så lavt niveau som muligt. Her kigges der både på produktionsprocessen, fragt og andre faktorer der kan påvirke vores klima. Herunder emballage, med særlig fokus på genanvendelse.

Naturmateriale:

Denne betegnelse kan yderligere deles op i to underpunkter: Vegetabilske fibre og animalske fibre. At fibre er vegetabilske betyder at de er lange og består af fleksible plantefibre. Herunder kan nævnes bambus, viskose og bomuld. Animalske fibre stammer fra dyr i form af dyrehår. Dette kan f.eks. være uld fra et får eller silke der produceres af kirtelsekret fra sommerfugle. De mest brugte naturmaterialer i tøj er følgende:

1. Bomuld

Ud af frøuldet fra bomuldsplanten bliver bomuld produceret. Dette er det mest brugte og kendte naturmateriale indenfor babytøj. Det der hovedsageligt kendetegner bomuld er at det er fugtabsorberende og åndbart. Dette gør det meget behageligt at have tæt på den sensitive baby hud. Udover at det er behageligt at have på er det også slidstærkt og nemt at vaske.

Udseende og egenskaber i babytøj fremstillet af bomuld kan dog variere. Det der udgør disse forskelle er hvordan fibrene bliver behandlet i produktionen.

Hvis bomulds fibrene ikke bliver kærligt behandlet i produktionen, vil dette få betydning for babytøjets egenskaber. Det der vil ske er at tøjet bliver langsomt tørrende, manglende åndbart og ikke optimalt varmeisolerende. Det sidste er en fordel på de varmeste sommerdage.

Hvis bomuld bliver behandlet korrekt kan bomuld både blive varmeisolerende, åndbart og hurtigt tørrende. Bomuldsfibre kan faktisk optage mellem 24 og 27 gange sin egen vægt.
Derfor skal du ikke være bange for hverken at købe sommertøj eller vintertøj til din lille baby i bomuld. Vær blot opmærksom på kvaliteten af det du køber.

Kvaliteten af bomuld bliver afgjort ud fra fibrenes længde. Jo længere de er jo bedre er kvaliteten og jo blødere bliver den færdige vare. Dette vil også have stor betydning ift. hvor slidstærkt et styk tøj du får. Bomuld kan faktisk også behandles så det bliver dejligt elastisk, hvilket giver en god komfort til den lille baby i bevægelse.

2. Bambus

Ønsker du et dejligt let, blødt og åndbart materiale til din baby er bambus et skønt materiale. Hvis vi tager et kig ind i bambus kan vi se mange små mikro-huller i dets fibre. Disse gør bambus tøj både ventilerede og temperaturregulerende. Hvis vi sammenligner bambus og bomuld så kan bambus optage 50% mere fugt, uden at materialet føles vådt. Dette gør bambus-baby tøj optimalt at bruge både til sommertøj, strømper, bodystockinger og nattøj.

Udover ovenstående er bambus et meget allergi venligt materiale pga. dets antibakterielle komponenter. Disse komponenter sørger for at tøjet holdes bakteriefrit, også efter flere vask.

Bambus er også det helt rigtige materiale at vælge for den miljøbevidste forældre. Dette skyldes at bambus er verdens hurtigst voksende plante, optager 5 gange så mange drivhusgasser fra atmosfæren sammenlignet med træer og frigiver store mængder oxygen. Bambus kan herudover både plante og vokse uden hjælp af pesticider, da den er utrolig hårdfør og kan vokse mange steder. Det betyder altså at jo flere bambus der dyrkes, jo bedre er miljøet.

3. Viskose

Her er der nogle af jer der vil undre jer over at vi tager viskose med under “naturmaterialer”. Dette skyldes at fremstilling af viskose sker ved hjælp af kemikalier, der omdanner cellulosen til en viskosemasse. Viskose er dog som udgangspunkt et naturmateriale, da det er et re genererende fiber, der er dannet fra cellulose i træer, bomulds affald og andre plantedele med højt celluloseindhold.

Selv om det lyder lidt mystisk, så skal du ikke være bange for at købe tøj lavet i viskose materiale. Det bliver anset som et naturmateriale, med de samme gode egenskaber som bomuld. Viskose kan både være et glansfuldt materiale, men også mat.

Hvis viskosen er fremstillet af lange fiber vil det ligne silke og med korte fibre vil det minde mere om bomuld eller uld i udseende.

Viskose, er som bomuld, et dejligt blødt materiale mod huden, som både er åndbart, fugtabsorberende og temperaturregulerende.

Ulempen ved at købe tøj i viskose materiale er at det mister sin styrke når det bliver vådt. Det betyder at du ikke må rive og strække for meget i tøjet når det lige er blevet vasket.

4. Modal

Vi bliver i “viskose familien”. Her finder vi materialet “modal”, som også er fremstillet af regenererende fibre. Forskellen er at “modal” bliver strukket inden færdiggørelsen. Dette giver materialet længere cellulosemolekyler og dermed mere styrke i både våd og tør tilstand.

Modal holder også væsentligt bedre både på farve og facon udover at det hellere ikke krøller.

Fibrene i modal er mere parallelle i strukturen og ligger tættere sammen. Dette betyder at det i både følelse og egenskab, minder meget mere om bomuld end viskose.

Trods materialets mange gode egenskaber er dette ikke vores foretrukne valg til babytøj, da det falder tungt på kroppen. Til gengæld er det både mere åndbart, temperaturregulerende og mere fugtabsorberende sammenlignet med bomuld.

5. Hør/Linen

Hør bliver også kaldt “linen”. Dette materiale er fremstillet af fibre fra hørplantens stængel. Prisen på hør ligger ofte højere sammenlignet med de andre naturmaterialer. Dette skyldes den omstændige fremstillingsproces.

Hør er et meget stærkt materiale med stor strækstyrke, især i våd tilstand. Udover dette har det en høj fugt-absorberende effekt, kort tørretid og, sammenlignet med uld og bomuld, har det en bedre temperaturregulerende effekt. Dette er forklaringen på at hør mange gange ses i blanding med andre materialer. Dette gøres for at tilføje deres gode egenskaber til stoffet. Især hør og bomuld er et godt match.

Ulempen ved hør er at det som udgangspunkt er en anelse stift. Vi anbefaler derfor at vaske tøjet til baby et par gange inden brug, og give det en lille tur i tørretumbleren. Dette vil gøre det både blødere og pænere. Ulempen ved hør til baby er at tøjet kun tåler skånevask. Det kan hurtigt gøre det svært at fjerne pletter fra babytøjet, der hurtigt kommer ved uheld, madspild og gylp.

6. Animalske fibre - uld:

Det danske klima med blæst, fugt, varieret og mange dage køligt vejr sætter højere krav til babytøjet. Tøjet skal både være åndbart, temperaturregulerende, svedabsorberende og nemt at holde rent. Uld opfylder alle disse krav vi stiller til babytøjet, og vi vil i det følgende forklare nærmere hvorfor uld er et helt fantastisk valg til babytøj. 

For nogle af os, fra de ældre generationer, husker vi uld, som et tungt materiale, der kradset. Udover ubehag mod huden blev uldtøj ikke brugt om sommeren, da det var alt for varmt og tykt. Dette har man igennem tiderne forsket i og ændret, således at uld i vores dage er lige så behageligt at bruge sommer som vinter. Uld kan nu fås i alle afskygninger og udformninger. Hvis du synes det er lidt “uldent” selv at finde rundt i, vil vi nu guide dig igennem uldjunglen.

Om sommeren er uld fantastisk fordi det er temperaturregulerende og åndbart i varmen, således at baby bliver kølet tilpas ned. Når det er efterårs og vinter koldt, hjælper ulden den lille baby krop at holde på varmen. Denne evne er takket være uldens fibre, som skaber millioner af små luftlommer, der hjælper barnet med at regulere sin kropstemperatur løbende.

Uldens evne til at være temperaturregulerende skyldes at ulden absorberer den fugt og varme, som den lille baby krop afgiver. Dette er en perfekt egenskab, også når baby bliver større og der kommer større bevægelser både indendørs og udendørs året rundt.

Uldens temperaturregulerende og åndbare egenskaber er de samme, lige meget hvilken type uldtøj du køber. Alligevel er der forskel på hvilken uld du køber.

7. Animalske fibre - Kashmiruld:

Vi starter vores lille jungle- uld-vandring hos kashmir- geden i Himalaya – regionen. Ulden vi får leveret fra denne ged er den mest eksklusive og eftertragtede i verden.

Denne type uld er kradsefri og ekseptionel blød, hvilket gør den ekstra behagelig at have tæt på babys hud. Hvis baby kunne tale ville det uden tvivl være denne type uld der var favorit.

Ulempen ved kashmir uld er at den ikke egner sig til hverdagsbrug, sammenlignet med f.eks. “merinould”. Dette skyldes at den er mere skrøbelig, men dog altid fin og blød. Udover skrøbelighed er kashmiruld den dyreste form for uld.

8. Animalske fibre - Merinould:

Nu tager vi en vandretur fra ged til får. Der er mange forskellige racer af merinofår, og derfor vil merinould findes i mange forskellige finheder, modsat kashmir uld.

Merinould er særdeles anvendelig i uldundertøj til børn. Dette skyldes at det, modsat kashmir uld, er meget mere holdbart. Holdbarheden skyldes en tættere og kortere uld, med tyndere fibre der også gør den ekstra blød, behagelig og kradsfri.

9. Animalske fibre - Alpakauld:

Oppe i Andesbjergene i Peru og Bolivia finder vi alpakaen. Alpakaulden, fra disse skønne og finurlige dyr, er kendt for at være elastisk, stærk og enestående temperaturregulerende.

Denne type uld er især velegnet til den lille baby, eller barn,  der har brug for ekstra varme, da dette er markedets varmeste uldtype.

Strukturen minder om merinould, da den også er tæt, kort og dejlig blød. Dette har også en stor betydning ift. lettere vedligehold.

Sammenlignet med fåreuld er Alpakauld lettere, og mere slidstærk end Kashmiruld.

Uld - opsumering

Ud fra ovenstående kan vi konkludere at uld er et fantastisk materiale, og uldundertøj til babyer er et kæmpe hit. Med uld er der ingen fare for at baby hverken fryser eller sveder. Vi vil især fremhæve mærkerne: “Joha” og “BeKuds” indenfor førende baby- og børnetøj. Disse producenter har både tænkt i lækre farver, smukke mønstre, forskellige typer uld og flotte design.

De gode egenskaber fra ulden sikrer også baby en bedre nattesøvn. Dette skyldes at baby kan sove dejligt, uforstyrret, da han/ hun hverken har det for varmt eller for koldt, men lige tilpas løbende igennem hele natten.

Der kommer mange perioder i babys udvikling med tigerspring, tænder, sanseindtryk der skal bearbejdes, opstart i institution/ dagpleje osv. I disse perioder vil baby tumle mere i sengen, skifte stilling, sove mere uroligt, og ende med at sparke dynen af. Dette kan hurtigt ende i opvågninger, da baby sveder under alle sine ekstra bevægelser eller fryser når dynen pludselig er væk. For at undgå unødige opvågninger, der forstyrrer den lille baby hjernes bearbejdning af sanseindtryk, anbefaler vi at iklæde din baby uldundertøj eller natdragt i uld.

Som tidligere nævnt er uld et helt fantastisk fugtabsorberende materiale. Sammenlignet med bomuld absorberer uld op til fem gange så meget fugt fra babys krop, uden at baby føles fugtig.

Ved at investere i 100% ren uld, vil ulden absorbere 40% af egen vægt i væske. Bomuld vil kun kunne absorbere 6% og kunststoffer 2% af egen vægt. Uld er derfor et af de mest komfortable materialer for den lille tumling der er i fuld bevægelse og udforskning året rundt.

Uld er udover ovenstående også et velegnet materiale til børn med husstøvmideallergi. Dette skyldes uldens små luftlommer, som forhindrer husstøvmider i at sætte sig.

Er du bekymret for vedligeholdelse og vask af Uld? Det behøver du ikke være. Nu vil vi give dig en let tilgængelig vejledning i vedligeholdelse:

– De fleste typer uld kræver en skånsom håndtering på ” uldprogram “og nogle typer uld skal vaskes i hånden. Tjek vaskeanvisningen i tøjet.
– Ved håndvask så husk kun håndlunkent vand.
– Husk at vaske tøjet i ” uldvaskemiddel” med “lanolin”. Dette skåner og forlænger uldens holdbarhed og bevarer dets egenskaber.
– Er ulden blevet lidt ” kedelig” i strukturen kan du give en ” uld kur”. Dette vil ” vække” ulden til live igen.
– Hvis vask kan undgåes, så er den bedste behandling og vedligeholdelse af uld blot at lufttørre tøjet udendørs i fugtigt vejr. Grunden til at det optimale er fugtigt vejr, skyldes uldens selvrensende effekt. Lad det hænge nogle timer udendørs, hvorefter tøjet er som nydt igen.

Vi vil nu opsummere i 6 punkter hvorfor uld er det mest foretrukne og bedste materiale til baby tøj:

  1. Uldtøj fremmer babys søvn
  2. Uld absorberer sved fra din aktive baby, og holder efterfølgende baby varm.
  3. Når baby savler eller gylper sørger ulden for at  holde babys brystkasse tør.
  4. I sommerperioden har uld en vis UV- beskyttende effekt.
  5. Uld beroliger baby ved at være behageligt, blødt og smidigt mod den nøgne babys hud.
  6. I udviklingsfasen af hjernens temperaturregulerende center, især i spædbarns perioden, sørger ulden for at baby har det tilpas varmt og ikke fryser eller bliver overophedet, så mor og far kan føle sig trygge.

Bedste babytøj til årstiden!

Vi vil nu give dig lidt inspiration igennem de forskellige årstider og skrive lidt til hver årstid omkring hvad der er årstidens bedste valg af tøj:

Bedste sommertøj til baby:

Sommer er mange dage lig med varme og meget lidt vind/ luft. Dette stiller krav til at babytøjet skal være let og luftigt, åndbart, temperaturregulerende og fugtabsorberende.

Husk også om sommeren at tænke i to- lag tøj. Er det en meget varm sommerdag, er det selvfølgelig vigtigt at overveje om baby kan nøjes med et lag tøj.

En bodystocking med korte eller lange ærmer, gerne i uld eller god kvalitets bomuld, er vigtigt som første lag. Denne hjælper også at holde bleen på plads. Over bodystocking kan du på en lun sommerdag vælge at give baby løst tøj på, der er luftigt, og let kan tages af. F.eks.: en kjole, nederdel, bukser, vest, t-shirt eller tynd trøje/cardigan. En heldragt i et let bomuld eller uld materiale er også et godt valg over en bodystocking.

Hellere ikke om sommeren er det en god ide at springe huen over udendørs. Denne beskytter mod træk. Den må gerne være i tyndt materiale. Hvis du ikke kan undgå direkte sol på babys hoved, så er det meget vigtigt at huske solhatten. Tag altid en tyk trøje med på tur, så du hurtigt kan pakke baby ind hvis der kommer vind eller vejrskifte.

Strømper er også vigtige at huske om sommeren. Disse må gerne være tynde hvis det er varmt. Er din baby begyndt at gå vil det være en god ide at både investere i et par lette og lækre sandaler og joggingsko. Gummistøvler er altid godt at have på lager. Er det koldt vil det være en god ide at huske uldstrømpen i gummistøvlen.

Til den kravlende udforsker, vil en blød hjemmesko, for eksempel i skind, være en perfekt udendørs kravle sko om sommeren. Dette beskytter den lille fod mod skarpe sten såsom grus, uden at begrænse bevægelsen. En let og bøjelig sandal vil også fungere fint som kravle sko.

Bedste efterårstøj til baby:

Efteråret er en joker. Her kan der være nærmest sommerlignende dage, men også storm, regn, rå og kølige dage. Dette stiller særlige krav til at tøjet skal være temperaturregulerende, isolerende og fugtabsorberende.

Er baby begyndt at bevæge sig rundt skal der også investeres i regntøj gerne fodret på indersiden, så baby ikke fryser på en kold og regnfuld efterårsdag.

En hue er nødvendigt alle dage, og de fleste dage vil det også være nødvendigt med en tykkere hue, der skærmer de små øre fra vind og kold træk.

Husk at give baby kropsnært tøj på i det første lag, der holder godt på varmen. Vi anbefaler her en langærmet bodystocking fremfor en kortærmet. Udover denne kan du give en lille vest på, trøje eller cardigan. Evt. en heldragt. Husk lange bukser og varme strømper. Et lille tip er at tage strømpebuksen på som den første og herefter bodystocking. Således er bodystocking med til at holde strømpebuksen på plads.

Er baby ude at gå en regnvejrsdag anbefaler vi at du investerer i en god termo støvle. På en almindelig efterårsdag vil det være godt med en let fodret/ isolerende sko, der gerne er vandafvisende.

Termotøj er også et hit, hos de legende og kravlende børn. Dette isolerer og beskytter mod snavs.

En jakke er et must om efteråret. Den er nem at tage på til bilturen, indkøbsturen, i cykeltraileren o.l, hvor der kræves lidt ekstra varme omkring overkroppen, men det ikke er nødvendigt med varmere overtræksbukser.

En varm heldragt vil være perfekt i barnevognen, på bilturen o.l. Fra ca. november måned vil det være nødvendigt at investere i en flyverdragt for at sikre at baby kan holde varmen i de kølige efterårsmåneder.

Luffer, vanter eller handsker er godt at have på lager til de kolde efterårsdage.

Bedste vintertøj til baby:

Vinteren i Danmark er kold, blæsende og regnfuld. Nogle gange kan der også være sne og is. Her er det vigtigt med en god heldragt i barnevognen og når baby bevæger sig rundt, skal han/ hun have en dejlig og varm flyverdragt på. Denne må gerne være vandafvisende eller vandtæt, samtidig som den varmer. Husk varme vanter, luffer eller handsker, gerne med lukning omkring håndleddet, således at baby ikke blot hiver dem af. I barnevognen vil det være dejligt for de små fingre med en uld vante eller luffe. Er baby på udforskning i sneen så husk en tykkere, vandafvisende vante.

Der stilles også større krav til huen om vinteren. En elefanthue er dejlig varm og slipper ingen kølig luft ind nogle steder. Dette er vores foretrukne valg om vinteren.

Om vinteren kræver det ekstra varme omkring foden. Invester derfor i en god, varm og vandafvisende vinterstøvle. Det er også vigtigt at vinterstøvlen giver god støtte og ikke er for tung for baby at gå i. Dette vil gøre den lille vandrer en hyggelig oplevelse af at være udforskning udenfor, også om vinteren. En uldstrømpe i skoen vil vi klart anbefale, eller en strømpe af god bomulds kvalitet. Det er vigtigt at prøve vintersko på med en tykkere strømpe, således at du ikke ender med at have købt for lille en sko, hvor baby ikke kan bevæge sine tær, og dermed vil fryse.

I barnevognen er det vigtigt at få pakket de små fusser godt ind. Et par termo- overtræks fusser vil være gode på tur og under søvnen eller et par tykke uldstrømper under dynen. Evt. vil en dejlig, varm heldragt med fødder være en helgarderet løsning.

Husk at give baby kropsnært tøj på i det inderste lag tøj, der holder godt på varmen. Vi anbefaler her en langærmet bodystocking fremfor en kortærmet. Udover denne kan du give en lille vest på, trøje heldragt eller cardigan Husk lange bukser og varme strømper/ strømpebukser.

Bedste forårstøj til baby:

Så kom solen og varmen igen. Det danske forår byder på mange varme dage, og det vil derfor være nok med en tyk trøje eller heldragt i barnevognen.

Til baby i bevægelse er der mange der holder meget af termo tøj på denne årstid. Det holder på varmen, men egner sig ikke til dage med regn. Der vil vi anbefale regntøj med et lunt foder på indersiden. En hue er her stadigvæk vigtig, men vinterhuen kan på de fleste dage skiftes ud med en lidt lettere model.

På foden vil en lille og fiks joggingsko være perfekt til den gående baby. Husk at der også om foråret kan falde regn, så det er en god ide med en gummistøvle på lager.

I barnevognen eller klapvognen er det super med et par tykke strømper uden på de almindelige strømper. Hjemmefutter er også super på foden i barnevognen eller klapvognen, hvis der er lidt varme i disse.

Det er vigtigt ikke at pakke luffer, vanter eller handsker væk så snart solen titter frem. Disse kan stadigvæk være nødvendige på de tidlige, kolde forårsdage.

En solhat er god at have på lager når solen er ved at tage fat i de sidste forårsmåneder. Denne vil beskytte barnet imod de farlige UV- stråler.

Hvor meget koster babytøj?

Det afhænger af, hvilke slags babytøj du er på udkig efter. Babytøj kan være ret billigt, hvis du køber det fra en discountbutik, eller det kan være ret dyrt, hvis du køber det fra et luksusmærke. Husk at pris og kvalitet i de fleste tilfælde hører sammen, så inden du sparer på budgettet her, vil vi anbefale dig at kigge på hvad babytøjet er lavet af og hvordan det er produceret/ fremstillet. Dette har stor betydning ift. holdbarheden på tøjet, komfort, temperaturregulering, åndbarhed og om der er skadelige kemikalier i tøjet du putter på den lille sarte hud. Er tøjet økologisk? Bærer det EU- blomsten? Hvilket materiale er tøjet fremstillet i? osv.

Husk at hvis det er et styk tøj der går i stykker efter første vask, ville du kunne spare flere penge på at investere i kvalitet fra starten, på trods af det kostet lidt mere. Det betyder at vi ikke altid kan tilslutte os mottoet: “penge sparet, er penge tjent”.

Hvilken størrelse babytøj skal man købe?

Det kommer helt and på hvor gammel og hvor stor babyen er. De nyfødte babyer er meget forskellige størrelser fra starten, og vokser hurtigt. Det er derfor en god ide ikke at købe sig fattig i de små størrelser babytøj, selv om de er ufattelig nuttet. For de allermindste børn er det bedst at købe og ønske sig tøj, der er et par størrelser større end deres aktuelle størrelse, så de kan vokse i det.

Det er altid en god idé at tjekke størrelsesguiden for det tøj, du køber, så du kan være sikker på, at det passer. Inden baby kommer vil vi anbefale dig at købe et enkelt sæt tøj ud fra din jordmoders skøn på hvor stor baby bliver. Dette sæt bør vaskes inden brug. Køb gerne ekstra sæt tøj, men gem disse i skabet med en bon, således at de kan byttes til en større størrelse hvis den lille alligevel ikke blev så lille som formodet. Alternativt så tænk i tøj der er elastisk og derfor kan give sig lidt, på trods af størrelsen var lidt for lille.

Vær opmærksom på at babytøjet ikke må klemme eller stramme nogle steder. Dette kan påvirke babys blodcirkulation, som i forvejen ikke er optimal hos den lille nyfødte.

Babyer vokser hurtigt, og det kan derfor være svært at følge med. I udgangspunktet skal du skifte babytøjet ud hver anden måned eller så ofte som muligt, når dit barn har vokset sig for stort til det nuværende tøj. Det er vigtigt at sørge for, at dit barns tøj altid passer godt, så det er behageligt og sikkert at have på. Udover dette er det vigtigt at understøtte og ikke begrænse babys bevægelighed igennem tøjet, så den lille kan udforske og udvikle sig uden at tøjet sætter begrænsninger for bevægeligheden.

Hvordan vasker man babytøj?

Vask af babytøj kan være en udfordring, men det behøver ikke at være det! Følg disse trin for at sikre, at dit lille barns tøj er rent og sikkert.

Først skal du læse vaskeanvisningerne på tøjet. Dette vil hjælpe dig med at bestemme, hvilken temperatur du skal vaske tøjet på, og hvilke vaskemidler der skal bruges. Vi anbefaler at du bruger vaskemiddel uden parfume og andre stærke tilsætningsstoffer for at undgå at babys hud reagerer eller udvikler allergi overfor vaskemiddel.

Når du har læst vaskeanvisningerne, skal du sortere tøjet. Babytøj skal vaskes separat fra andet tøj, og det er bedst at sortere det efter farve og materiale. Vær særlig opmærksom på materialer som uld, der kræver en særskilt skånsom vask.

Nu er det tid til at vaske tøjet. Sørg for at indstille vaskemaskinen til den anbefalede temperatur, og brug det rette program.

Hvis du kan undgå at tørretumble tøjet er det væsentligt mere skånsomt at lufttørre tøj. Dette vil sikre en længere holdbarhed og farverne forbliver pænere i længere tid.

Er det bedre at købe nyt eller brugt babytøj?

Det kommer helt and på hvad du leder efter! Hvis du ønsker at spare penge, kan brugt babytøj være et godt valg, da det ofte er billigere end nyt tøj. På den anden side er der en risiko for at de penge du troede var sparet viste sig at være en dårlig investering i ødelagt tøj eller babytøj med genstridige pletter, der ikke er muligt at fjerne.

Udover ovenstående har du ingen vished om hvordan den tidligere ejer har vasket baby øjet. Her kan der være gemt mange farlige kemikalier, der kan skade din babys hud. Husk derfor altid at vaske alt tøj inden brug.

Om Tidtilbaby.dk

Tidtilbaby har til formål at informere og vejlede  forældre og kommende forældrene om alt fra de første tanker om det er ved at være tid til baby, til babyen er kommet til verden, og det går overe i mere praktiske ting, som råd og vejledning om produkter.

Tid til baby

Kontaktoplysninger

E- mail: info@tidtilbaby.dk
Tlf.: 20774030

Scroll to Top